Brouwers

1. De Damse Brouwers

De Damse Brouwers
In Damme werd voor het eerst bier gebrouwen in 1646. Doordat het grondwater te zilt werd stopte de eerste brouwerij alweer enkel decennia later. We willen dit graag laten herleven… Door in centrum Damme binnen 1à2 jaar een toeristische stadsbrouwerij op te richten.
In ons logo vind je de hond uit het wapenschild midden in een ster zoals de versterkte vesten er in de Middeleeuwen uitzagen (en nog steeds zichtbaar zijn in het huidige landschap)

Samen delen Dieter,Luc en Kurt de passie om bier te ontwikkelen, en te proeven…
Momenteel ontwikkelen ze hun recepten op hun eigen professionele installatie van 60L waarna ze die uitgeven aan een brouwerij om in groot volume te produceren, dit laatste willen ze in de toekomst dan ook zelf in handen nemen.

Bieren

Damme d’Or
Damme blond

website : www.dammebier.be


2. Brouwerij B

Brouwerij B is opgericht in 2016 als bierfirma met haar eigen recepten. In de toekomst is het de bedoeling om onze eigen brouwinstallatie aan te kopen voor grotere volumes.
Brouwerij B staat voor:
B van Bier, Bier met respect voor kwaliteit
B van Broers, Broers met een passie
B van Blankenberge, een stad met een uniek karakter

Bieren

Real Love
Dark Love

website : www.brouwerijb.com


3. Brouwerij Strubbe

In het hartje van West-Vlaanderen, op een goede boogscheut van de drukke verkeersweg Roeselare-Oostende, ligt het vredige Ichtegem. Een dorpje zonder geschiedenis, dat in het verleden slechts af en toe in het nieuws kwam door de aanwezigheid van drie brouwerijen op zijn grondgebied.
Vandaag is nog één brouwerij in werking. Gelegen in de schaduw van de 17de eeuwse Sint-Michielskerk, is de artisanale brouwerij Strubbe – de Maagd van Gent zoals ze eertijds genoemd werd – zo oud als ons land.

Bieren

Ichtegems Grand Cru
Dikke Mathile
Keyte Tripel
Keyte kriek, Magic
Keyte Dobbel tripel

website : www.brouwerij-strubbe.be


4. Moat

Het verhaal begon tijdens een wijncursus, die de moaten samen volgden te Brugge. Ze leerden veel bij en proefden héél veel soorten wijn, maar toch misten ze iets… maar wat? Plezier en beleving? Bier? 😉 Een idee dat al snel vorm kreeg en leidde tot het brouwen, proeven, finetunen en releasen van hun bekende blonde biertje, de MOAT! Jamie – de brouwer onder de moaten – sloeg samen met Fréderic, Steven en Niky, de handen in elkaar. Ze gingen voor een kwaliteitsrecept. Het commercialiseren van de MOAT werd bekeken door Steven en Frédéric en Niky, en samen proefden ze dat het goed was. 🙂
Na vele proefbrouwsels werd de smaalvolle en frisse, blonde MOAT van 6 graden geboren en werd het een verhaal om nooit meer te vergeten.

Bieren

Moat

website : www.moat.be


5. De Vier monniken

De Vier Monniken is een bierfirma die gestart werd als crowdfunding project. Hun doel is om eigen en unieke craft beers te creëren, uiteindelijk in hun eigen brouwerij.
De Monachus VIII is een tripel met 8% alcoholgehalte . Je kan deze het best al volgt omschrijven ; goudkleurig met een witte schuimkraag en een mooie carbonatie. Een complex aroma waarin vooral de mout zich met plaatselijke gist laat verwennen. Een licht maar aangenaam mondgevoel met een fruitige moutbitterheid waarin een beetje koriander en wat sinaaszeste je begeleid naar een lichte hop gewaarwording in de afdronk.
Dit biertje wordt momenteel naar eigen recept gebrouwen bij brouwerij De Feniks.

Bieren

Monarchus VIII

facebook: deviermonniken


6. Maîtresse

Maîtresse-bier is het resultaat van een intense samenwerking tussen Wouter Vermeersch (Brouwerij Eutropius) en Filip Dobbels, beiden gepassioneerd door bier.
De Maîtresse-bieren worden gebrouwen bij Brouwerij Eutropius in Menen, van oudsher een streek van kleine artisanale brouwerijen. Ons hoppebier wordt steeds met veel liefde en op dezelfde wijze als vanouds gebrouwen: enkel met natuurlijke producten en zonder kunstmatige toevoegingen zoals kleurpigmenten, schuimverbeteraars of artificiële smaakversterkers. En dat proef je!

Bieren

Maîtresse blond
Maîtresse trippel
Maîtresse quadrupel

website : www.maitresse.be


7. Lieven Verstraete

Li O Lait, een Brugse koffiebar met twee eigen bieren, da’s uniek in de wereld. Deze worden gebrouwen door brouwerij Het Vliegend Paard naar hun eigen idee.
Smokey Li is een hoogblond licht gerookt bier met een alcohol gehalte van 8% gebrouwen met de Chinese thee Lapsang Souchong. Lapsang souchong komt oorspronkelijk uit de provincie Fujian. Na oxidatie wordt deze thee in bamboemanden gedroogd boven brandend naald- of cypressenhout. Hierbij wordt een sterke rooksmaak ontwikkeld. Dit bier werd gemaakt op vraag van Lieven Verstraete voor de koffiebar Li O Lait van zijn vrouw Li. De homebrew versie werd al geproefd en goedgekeurd op TV door biersommelier Sofie Van Rafelghem.
Crispy Li is het tweede bier van de zaak. Een bier met infusie van cascara, de schil van de koffiebes. Cascara geeft het bier een natuurlijke zoet-zure toets. Een echt zomers biertje met frissen en fruitige toetsen.

Bieren

Crispy Li
Smokey Li

website : smokey-li


8. Betsy

Bredenaar Jürgen Tavernier studeerde in 1996 af als graduaat in de Voedings- en Dieetkunde. Nadien werkte hij zo’n 20 jaar als zelfstandig diëtist. Deze studies komen hem nu goed van pas bij het brouwen van bier. Het ganse brouwproces is uiteindelijk pure chemie en de kennis van kruiden was een basis voor het verkrijgen van een volle, aangename nasmaak in het bier.
Na een cursus artisanaal bier brouwen aan Syntra West, volgde Jürgen de 2-jarige cursus Brouwer aan het CVO Pantha Rhei in Gent. Na menig testbrouwsel, brouwt hij nu het bier in de gloednieuwe brouwerij Bram’s Brewery. Per brouwsel produceren we 10 hl.

Bieren

Blonde betsy

website : www.brouwerijbetsy.be


9. De Gijzelse Microbrouwerij

Yannick en zijn broer Robin brouwen onder de naam van De Gijzelse Microbrouwerij. Deze microbrouwerij kent zijn ontstaan in het kleine landelijke Gijzenzele. Het is ontstaan uit liefde voor het bier, talloze brouwerijbezoeken en workshops zijn er aan voorafgegaan. Op 7 april 2017 hielden ze hun eerste biertje boven de doopvont; ’t Gijzelaarke blond. De naam van het bier is ook een knipoog naar hun geboortedorp. Op 8 april 2018 zag het tweede bier het levenslicht; ’t Gijzelaarke tripel.

Bieren

’t Gijzelaarke blond
’t Gijzelaarke tripel

facebook: De Gijzelse Microbrouwerij


10. Brouwerij Stefanus

Brouwerij Stefanus uit Gullegem brouwt het bier ‘Copain’. Heerlijk donkerblond biertje van 6,5% dat smaakt naar meer. Frisse evenwichtige smaak met een licht citrus hoppige afdronk. 4 soorten hop en 4 soorten mout zonder extra toevoegingen zorgen voor een smakelijk hooggistend bier.. Verder zorgen de levende gisten in de fles voor een mooi rijk pakket aan smaak. In vriendschap gebrouwen en in vriendschap gedronken !

Bieren

Copain

website: Brouwerij Stefanus


11. Vliegend Paard Brouwers

Al jaren brouwden ze bieren in de kelder toen ze in oktober 2010 een artikel lazen over de Brouwland biercompetitie. Ze beslisten om onze kans te wagen en stuurden hun Préaris Quadrupel in, die de wedstrijd won. Vliegende Paard Brouwers werd geboren, en toen begon de zoektocht naar een brouwerij zodat ook het grote publiek met hun bieren zou kunnen kennismaken, en uiteindelijk kwamen ze bij de Proefbrouwerij terecht, die specifiek is uitgerust voor het produceren van bieren voor derden. Sindsdien is Vliegende Paard Brouwers en hun merknaam Préaris niet meer weg te denken, en volgde de ene na de andere creatie, die heel wat erkenning oogsten. Iedere maand gaat het proeflokaal in Oedelem open, en is iedereen welkom om daar te komen proeven.

Bieren

Préaris Belma
Préaris Kölsch (NIEUW)
Préaris The Messenger (NIEUW)
Préaris White Dragon
Préaris Quadrupel

website: www.prearis.be


12. Castalia Craft Beers

Castalia Craft Beers ontstond eind 2016 als bierfirma en bevindt zich in Zonnebeke. Begin 2018 werd na zorgvuldig sleutelen het eerste bier Clio “Sister of Apollo” op de bierwereld losgelaten en begin maart zag Urania “Daughter of Zeus” het levenslicht. De bieren worden genoemd naar de 9 muzen van de klassieke oudheid, dus zijn er over de jaren heen nog 6 muzen op komst!

Bieren

Clio “Sister of Apollo”
Urania “Daughter of Zeus”

website: www.castaliacraftbeers.be


13. t’Atelier

Hobbybrouwerij ‘t Atelier ontstond uit een uitgegroeide passie voor bier en het brouwproces door hobbybrouwer Mathias Vanoverschelde.
Deze nieuwkomer kende zijn debuut in maart 2018 op het Maldegems bierfestival en is momenteel in volle groei. De visie van de brouwer is om een beperkt aantal constante bieren op de markt te brengen (max. 3, waarvan Alier de eerste is) en zich daarbovenop te focussen op one-time-only-brews zoals de Rageing Elephant en de Moose Juice 2017 Cupid. Als deze eenmaal op zijn, worden ze nooit meer opnieuw gebrouwen. Snel proeven is dus de boodschap.

Bieren

Alier
Rageing elephant porter
Moose juice 2017 cupid

facebook: t’atelier


14. Brouwerij De Feniks

Traditionele recepten: Neh… traditie is niet slecht, het is zelfs een echt goed iets. Maar bij De Feniks geloven ze dat biercultuur een levend iets is en dat het noodzakelijk is om nieuwe en uitdagende dingen te proberen! Je moet de regels kennen voor je ze kan (mag) breken, maar ze zijn vastbesloten ze ook echt te breken…
Originele smaken: De beste ingrediënten, gebruikt op traditionele, en misschien niet zo traditionele manieren om nieuwe, opwindende en verrassende smaken te creëren..
Bier is onze passie: Waarin is De Feniks anders? Ze willen bieren brouwen waarvan we houden, bier waarvan andere mensen kunnen houden. Bier-op-maat voor mensen die een eigen bier willen laten brouwen. En daarnaast willen ze nieuwe dingen doen die niemand ooit heeft geprobeerd in de voorhoede van brouwen in de 21ste eeuw.

Bieren

Ceci n’Ipa
Selfish Session
All Good Things are 3
Héretique
Jazz ’Blank Oatmeal Delight
That’s Miss Brown to you

website: www.brouwerijdefeniks.be


15. Brugse Lieve CVBO Sint-Godelieve

Ieder jaar opnieuw wordt er als kers op de taart, in de cursus bierkenner, met de cursisten een bier gebrouwen. Samen met hun leerkracht Koen de Beule werd bij een cursist thuis de nieuwe versie ontwikkeld. Na de “BRUGSE LIEVE” anno 2014 en STRONG AMBER 2015 en de IPA 2016 :
Deze keer werd er gekozen voor een SAISON een dorstlessend aperitiefbier, laag in alcohol, licht kruidig en vooral zeer smaakvol.
De Brugse Lieve “SAISON” mag er zijn: een bier met 6,5 % Alc, licht amberkleurig en een duidelijke kruidige smaak, licht bitter, kortom ideaal op een terrasje tijdens de zomer of als vervanger van diverse aperitieven tijdens recepties.
Het laat zich vlot drinken door vooral citrus-toetsen en een aangename bitterheid afkomstig uit de citrusschillen en geselecteerde Belgische saaz hop. In het bier werd tijdens het kookproces kardemom en koriander toegevoegd om het pittige/kruidige aan een typische saison toe te voegen.

Bieren

Saison

website: www.cvosg.be/bierkenner


16. Brugse Bierproevers

Bieren

Ijzeren Arm
Zwarte Zwaan

website: http://brugsbierinstituut.be